Kulturnatten 2010


O så försvann den


Lisa, Sora och Nomi


RAW vs JPEG

Japp, många undrar vad skillnaden är på JPEG och RAW filer.
Jag är ingen hejare på att förklara men ska göra mitt bästa!

JPEG
Är en komprimerad och redan redigerad bild som kameran skapar när den knäpper.
Det som menas med att den är komprimerad är att den har inte samma, höga upplösning som en RAW fil har för den är inte komprimerad utan all information osv finns kvar så man kan redigera den utan att den förlorar data.
Något som rätt många däremot vet är att om man redigerar en .jpeg fil så förlorar man för varje gång lite färgdata som gör att bilden blir dåligare och dåligare för varje redigering och man kan aldrig gå tillbaks till orginalet.
Desamma gäller när man sparar ner en bild från internet och laddar upp den igen, kvaliten blir sämre och sämre.
Det är därför vissa bilder är i sån kass kvalite, det är för att så många har sparat ner den och sen laddat upp den på internet ige.

RAW
Är en icke komprimerad fil som behåller all information och data. Bilden är inte redigerad i kameran utan när man för över den i datorn så blir den oftast väldigt grå och halvmörk i tonerna.
Det beror på att den är helt ny, så man ska kunna ändra och redigera bäst man vill.
Och även om man överredigerar en RAW bild så förlorar man ingen kvalite, man kan gå tillbak till utgångsläget med de grå tonerna för att ändra på skärpa, ISO och kontraster.
Det ända negativa med RAW filer är att de tar sån hemsk stor plats!
Men enligt mig är det värt det, för bilderna blir så mycket bättre när man redigerar dem och man har sånna stora möjligheter att rädda en över/underexponerad bild om man har fotat i RAW.

Exempel
Här ser ni vilken skillnad det blir när man redigerar en RAW fil mot en JPEG fil.
Och man kan lätt gå tillbaks till ruta ett för att kanske ändra kontrasten utan att kvaliten förstörs!

Orginal bild i RAW färger

Detta inlägg kommer redigeras allt eftersom jag kommer på nya förklaringar och med bättre jämnförsbilder.


Förevigt ung

Här är några av mina favoriter på barnen jag knäppte kort på i Garpenberg!
Tänk om man var liten utan några beskymmer, gud vad bra man hade det som liten alltså, behövde inte tänka på utseede eller något, perfekt!


Min utrustning
NIKKOR AF-S 50mm f/.14
Ett porträttobjektiv med stor bländartal som gör att bara objektet blir skarpt och inte bakgrunden om man fotar på störst bländaren, f/1.4. Är även utsedd till bästa 50mm objektivet med en riktigt bra skärpa på bländaren 2.8, kostar runt 3200:- men du får verkligen mycket för de pengar så väldigt prisvärt och jag rekomenderar det starkt!


NIKKOR AF-S 55-200mm f/4-5.6
Ett bra teleobjektiv som passar sportfotograferande utomhus, men inomhus är den rörliga bländaren ett stort problem och eftersom det inte är så ljusstark så behöver man höja ISO värdet som gör att bilderna bli mer korniga. Annars ett väldigt bra allround objektiv för dem som inte är så kräsna.Tamron 70-300m f/4-5.6
Mitt absolut längsta objektiv, det är inte det bästa jag har, använder det sällan eftersom man lätt får blå konturer. Skärpan är väldigt mjuk och inget att säga "Hej" till, men det duger till en amatörfotograf som inte är ute efter den perfekta skärpan eftersom med crop-faktorn instegskamerorna har så blir det hela 450mm långt, så det är ett bra naturobjektiv där avstånden oftast blir långa.Nikon D60
En bra nybörjarkamera, liten, smidig, bra kvalite på bilderna, de som är lite tråkigt med den är att den brusar väldigt mycket på hög ISO, annars är den riktigt bra!


Nikon D7000
Min nyaste familjemedlem i min kamera familj. De problemen som jag hörde om mycket döda pixlar osv har jag absolut inte märkt av utan allt fungerar felfritt förutom att den överexponerar i starkt solljus, det är då man märker av det problemet men annars märks det inte enligt mig. Otrolig skärpa både på bilder och filmer. Ersatte Nikon D90 så för de som vill byta upp sig från en nybörjarekamera är detta något och fundera på.

Bara datordator...

Sitter bara och jobbar i stort sett framför datorn här på praktiken och har eget rum så kan lyssna på musik och göra lite små busiga saker som att blogga, bildredigera och fixa bloggdesignen.
Och en uppmaning till er alla som kollar denna blogg, kolla i FireFox för designen ser tydligen väldigt fel ut i Internet Explorer!


Gör om designen...sry om allt ser konstigt ut:)

Japp gör om designen och nu ska jag till stallet så den ser hemsk ut, men stå ut, om ja orkar gör ja klar den efter stallet:)


Likt en spegel


Folkärna 22/8 2010 - DM för dalarna


En liten detalj


Ny design på hemsidan

Kolla in min nya design på hemsidan, www.lisjostrand.webb.se.


Folkärna 22/8 2010 - DM för dalarna


Lånade syrrans laptop

Eftersom hon inte var hemma och hennes laptop stod i mitt rum kunde jag inte låta bli att sätta på den och leka lite med den...eller rättare sagt lyssna på musik på den och jobbade på min egen.
Kopplade även in mina högtalare till hennes lilla laptop så ljudet blev som jag ville, hehe.


Fågel liten

Litet porträtt på en Skrake som är en sjöfågel som häckar vid min sommarstuga.

DM i hoppning

Var ut till hemmaklubben och fotade DM och de slutade med rätt okej bilder.
Nu kallar sängen, natti:)

Drar till stugan:)

Ska strax dra till stugan, och om de blir några nya bilder får vi se:)


Stjärnsund 2010

Yes, här kommer lite bilder från Stjärnsunds folkmusikfestival men jag åkte dit på förmiddagen och sjävklart var det ingen folkmusik då utan en fin liten marknad med en minimal parad med konstiga människor men är ändå rätt nöjd med bilderna!


Träning på ridklubben

Var och fotade en dressyrträning på ridklubben i lördags och här kommer lite "perfekta" inomhusbilder...alltså kvalitén kan alltid bli bättre inomhus!
Men här kommer i alla fall bilder, plus en fråga.
Vill ni att jag ska skriva inställningar under bilden så ni får lite tips om vilka inställningar ni ska ha i olika situationer?Tired and sort of bored

Varit vaken sen halv 12, somna halv 6 så ni kan gissa hur trött jag är.
Blev en lååång natt igår, haha, men så blir det när man dricker Cola och äter godis, chops osv som nog innehåller lagomt med socker och så spelade vi Wii så vi blev lite galna...Längtar även efter solen så jag kan fota, så här kommer en liten bild från sommarstugan.


Skönt och nödvändigt

Varit ut på en nästan timmes promenad med hunden.
Det var skönt och nödvändigt, känt mig seg och det skadar inte att jag rör på mig lite:)

Lite motorer:)

Hejsansvejsan, min allmäna blogg är låst för jag jobbar på en ny design så skriver lite här.
Har jobbat idag, fotat bara massa bilar och motorcyklar.
Bilderna blev barabra, skapligt väder, i fotoögon var det alldeles utmärkt men för en människa som jag som dyrkar typ solen var det alldeles för kallt!
Jag är sjukt trött så tänker inte säga mer, skriver imorgon här och ska förhoppningsvis bli klar med designen imorgon för jag röjde undan alla bilderna från idag ikväll så nu har jag all ledig tid för den andra bloggen, men nu är det sängen som väntar, natti:)