Fota måsar

När man ska fota måsar tänk på att det kan gå väldigt fort.

Det är precis som att fota sport, ögonblicken kommer bara en gång så ett ljusstarkt tele med fast bländare är att rekommendera även om det funkar alldeles utmärkt med teleobjektiv med rörlig bländare som t.ex. 4-5.6 som Tamron eller Sigmas 70-300mm.

 

Kompositionen behöver inte vara efter den vanliga tredjedels regel utan det blir lite mer effektfullt med en liten lutning fast inte allt för ofta, det får inte bli uttjatat men som alltid ska man försöka hitta sin egen stil med fotograferandet. Jag personligen tycker att man inte ska försöka undvika att centrera objekten, vissa gör sig bättre med en centrerad komposition.

Finaste ljuset som ger bäst effekter är motljus. Om man fotar i bra motljus mot en mås som t.ex. flyger eller rör på vingarna så silar ljuset väldigt fint igenom den yttre raden av fjädrar. Självklart är allt ljus okej, fast ibland behöver man kanske flytta sig för att få snyggast ljus. Det är i stort sett samma regler som i all annan fotografering. Däremot får man inte glömma att fåglar inte alltid är så tama som de i städerna så om man åker till en sjö kanske det räcker med en rörelse så har de tagit till flykt och placerat sig utom räckhåll från både dig och kameran.

 

Ett vanligt effektivt tips är att faktiskt ha någon slags mat med sig att locka med, släng iväg maten kanske runt fem meter bort eller mer beroende på hur nära du vill komma och hur långt teleobjektiv du har. Om man vill utmana sig själv och försöka fota ungar ska man ha i åtanke att föräldrarna självklart skyddar sina ungar med alla medel de har så tänk på att det kanske kan komma lite ”skit” från himmelen och de kan även störtdyka mot en om man kommer för nära så man behöver en stor portion med tålamod och smyga sig långsamt fram, kanske bara koncentrera sig på att först bli accepterad sen kan man försiktigt smyga upp kameran och med så små rörelse som möjligt börja fotograferandet.

Något som även är bra att tänka på är att göra sig så liten som möjligt, vara lugn, inte skaffa sig ögonkontakt utan kanske titta åt ett annat håll som om du inte är ute efter dem.

 

Inställningarna ska vara anpassade för fart, de vill säga en kort slutartid med största möjliga bländare och om man fotar i RAW så behöver man inte lägga all för stor vikt på vitbalansen eftersom man lätt kan ändra det i Camera Raw.

Om ni fotar mot en blå himmel försök att inte överexponera allt för mycket eftersom måsen lätt blir urfräst och färgerna blir lätt dåliga.




Kommentarer
Postat av: Mickis

Super fina bilder :)

2010-08-15 @ 17:49:43
URL: http://mickislammi.blogg.se/
Postat av: eve

cool bild

2011-02-03 @ 11:49:54
URL: http://eveericsdotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Info

Fotograf i Dalarna
I denna blogg är det en blandning mellan både fotosnack och vardagsbabbel från
en liten glad tjej som planerar en massa och hoppas på det bästa inför framtiden. Går sista året på gymnasiet och läser på medieprogrammet på NTI i Falun.